V letech 1690 –1695 nedaleko starovodského poutního kostela vystavěna kolej řádu piaristů. V padesátých letech 20. stol. po vystěhování zdejších obyvatel a začlenění do vojenského prostoru Libavá klášter zbourán.
Hlavní obrázek místa
Nepatrné zbytky piaristické koleje. Pohled od kostela sv. Jakuba Většího a sv. Anny. V popředí zbytky podstavců soch.
© Pavel Vítek 09/2008
Graficke pismenko Bývalou obec Stará Voda najdeme u silnice vedoucí z Města Libavé do Budišova nad Budišovkou. Nepřehlédnutelný je opravený kostel sv. Jakuba Většího a sv. Anny stojící asi 50 m od silnice. Místo je dostupné ze železniční stanice Budišov nad Budišovkou. Jihozápadním směrem přes Podlesí je to do Staré Vody asi 8 km. Ze železniční stanice Domašov n. Bystřicí východním směrem po silnici přes Město Libavou asi 15 km.

historie

Obec Stará Voda byla založena kolem roku 1250. První písemný záznam o obci Stará Voda je z r. 1456. V letech 1690 –1695 byla nedaleko starovodského poutního kostela vystavěna kolej školského řádu piaristů. Ti zde také vedli duchovní správu a působili až do r. 1922. Zdejší piaristické gymnázium navštěvovali např. Jan Evangelista Purkyně, nebo pozdější olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan. Po roce 1922 zde byli krátce redemptoristé a do r.