Barokní kostel vybudovaný v l. 1743–1756, snad architektem z okruhu K. Dientzenhofera. Pseudorománská věž, vysoká 50 metrů, přistavěna roku 1868. V letech 1996–2000 opraven.
kostel od jihovýchodu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Původní dřevěný kostelík zasvěcený sv. Václavu byl v Mníšku postaven snad na přelomu 13. až 14. stol. První písemná zmínka o něm pochází ze zprávy pražské arcijáhenské vizitace z roku 1380. Stával asi 50 metrů jihozápadně od dnešního kostela, v místech dnešního městského úřadu. Původní kostelík byl pobořen za husitských bouří a později byl opraven. V roce 1639 byl vypálen spolu s farou švédskými vojsky. Než jej vojáci vypálili, používali jej jako konírnu. Znovu obnoven byl nákladem Zdeňka Vratislava z Mitrovic, fara však zůstala neobsazena. V roce 1656 se do Mníšku vrací farář. Kostel byl v žalostném stavu a zpráva z roku 1696 ...