Moje místa 0
Partyzánský bunkr partyzánské jednotky Sever Zábřeh při žluté turistické značce mezi Pivonínem a Drozdovem na úpatí Třemše 549 m n.m., odkud je krásný výhled na Jeseníky a Zábřežskou vrchovinu.
Pivonínský bunkr - vstup
Graficke pismenko Bunkr partyzánské jednotky Sever Zábřeh, která zde pobývala od podzimu 1944. Působila prakticky v celé severní části Zábřežské vrchoviny a v květnu 1945 pomáhala sovětské armádě při osvobozování zdejšího kraje. V oblasti severně Zábřeha byla v tehdejších Sudetech enkláva českých vesnic, obboj se zde tedy mohl opřít o podporu místního obyvatelstva. Asi 3 km odsud (po žluté) v hlubokých lesích nad osadou Drozdovská Pila leží pomník velitele zdejších partyzánu J. Háječka, který zde zahynul při protipartyzánském zátahu Gestapa v září 1944. Pivonínský bunkr nebyl Němci nikdy objeven.
Aleš Netopil, 12.2. 2008