Rašelinné jezírko leží při silnici Panenská Rozsíčka – Sedlejov, je domovem několika druhů ohrožených rostlin a živočichů. Chráněným územím vyhlášeno 1984.
Rašelinné jezírko Rosička
Graficke pismenko Malebné rašelinné jezírko se nachází na okraji lesa ve velmi blízkém sousedství silnice z Panenské Rozsíčky do Sedlejova. Zatímco pro turistu je důležité svou krásou, v přírodě má podstatně výraznější poslání. Je to totiž domovem několika ohrožených druhů organismů. Celá hladina je zkrášlena listy leknínu bělostného, jenž v měsíci květnu i počátkem června jezírko zahalí do nádherného hávu květů. Břehy patří rašeliníku, ostřici šedavé, zábělníku bahennímu, šišáku vroubkovanému, violce bahenní, plavuníku zploštělému, plavuni pučivé a plavuni vidlačce. A co se týče živočišné říše, jednoznačně se zde rozprostírá království obojživelníků. Žije tu skokan krátkonohý, čolek horský, čolek obecný i čolek velký. Proto bylo Rašelinné jezírko Rosička roku 1984 vyhlášeno chráněným územím.
Marek Pouzar, 25.8. 2007