Podhradský mlýn

Plumlovský mlýn, Plumlov
Plumlovský, též podhradský mlýn na okraji Podhradského rybníka, při úpatí Zámeckého kopce. Více než 300 let starý objekt. Provoz zrušen r.1896. R.1920 zřízena malá vodní elektrárna. Dnes ubytovací zařízení.
pohled na mlýn z hráze Podhradského rybníka
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Poněkud zastíněn monumentálním Plumlovským zámkem nachází se při úpatí Zámeckého vrchu, na okraji hráze plumlovského Podhradského rybníka objekt někdejšího panského mlýna. Mlýnská kola byla poháněna umělým náhonem svedeným z rybníka.
Již více než sto let se v mlýně nemele.
Dnes si můžete objekt bývalého mlýna prohlédnout nejenom z exteriérů, nýbrž i jeho interiéry. Budova slouží jako příjemný pension.

turistické

Pár metrů od nádherného mlýna pod Vysokým zámkem, roste na hrázi Podhradského rybníka vzácná hrušeň planá. Je jediným přírodním výtvorem tohoto druhu na okrese Prostějov. Stáří stromu se odhaduje na 300 let. Obvod kmene v 1,3 m se rozdvojuje a činí 225 a 278 cm. Výška stromu činí 8 m, výška a šířka koruny je zhruba 6 m. Při rekonstrukci hráze v r. 2014 byl strom ošetřen a okolí zbaveno náletových dřevin.
    Ivo Rozehnal - info z tabulky u vzácné dřeviny, 23.7. 2014

Plumlov - mlýn
    Pod zámkem Plumlovem leží Podhradský rybník, napájeným říčkou Oklukou a potokem Osinou, z něhož se po výtoku stává říčka Hlučela. Na hrázi zde stojí tři sta let starý bývalý panský mlýn. Naposledy mlel na přelomu 19. a 20. století. Tehdy roku 1896 byl jeho provoz zrušen. Uplatnění mlýn našel roku 1920, kdy zde byla zřízena malá vodní elektrárna. Ta patřila rodině Koukalových a dosahovala výkonu kolem 45 kW. Dnes budova slouží jako penzion v

Ivo Rozehnal - podle www.pensionvemlyne a soukr.archivu, 31.3. 2007

mlýn