Součástí areálu zámku Luhov je i středověké tvrziště, pozůstatek tvrze, snad z počátku 13. stol.
Tvrziště od jihozápadu
© Luděk Pitter 10/2006
Graficke pismenko Tvrziště se nachází v areálu zámku Luhov, několik desítek metrů severně od budovy zámku. Středový plochý a stromy zarostlý pahorek o průměru asi 15 m obklopuje 15 až 25 m široký vodní příkop a tvrziště se tak jeví jako rybník s malým ostrovem umístěným v jeho severovýchodní části.

historie

Koncem 12. stol. se Luhov stal majetkem plaského kláštera. Později došlo k rozdělení Luhova a část s tvrzí ve 14. stol. patřila chotěšovskému klášteru, kdy je také tvrz poprvé písemně potvrzena. V první polovině 15. stol. klášter tvrz zastavil, ale ještě koncem 15. stol. ji chotěšovský probošt kláštera vyplatil a držitele vypověděl. Zřejmě potom tvrz v následujících letech zpustla a dodnes se dochovalo pouze tvrziště.
    L.P. (Kolektiv autorů, Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, [IV], západní Čechy, Nakladatelství Svoboda, 1985), 25.10. 2006