Terénní relikty tvrze, založené asi majitelem poloviny Husince Pavlem z Vimperka po r. 1356 a zaniklé někdy v průběhu 15. st. Dochována část mohutného valu předhradí a náznak základů obytné věže; snad odtud pochází i portál v č.p. 11 ve Dvorech.
Dochovaný val tvrziště od východu
Graficke pismenko Městečko Husinec, známé především rodným domem Mistra Jana Husa, leží asi 4 km severně od Prachatic. Asi 1,2 km jižně od města, na skalnaté hraně nad údolím Blanice, se nacházejí zbytky podstatně méně známého historického místa, a sice tvrze či hrádku. Na lokalitu se dostanete buď od západu - přes pole od ohybu silnice vedoucí z Husince k hrázi přehrady, a nebo pokud odbočíte již pod kopcem u můstku po úzké asfaltce, vedoucí z této silnice podél Blanice směrem k tzv. Sirkovně. V tomto případě je ovšem potřeba vyšplhat po cca 300 metrech vpravo na hranu nad údolím.
F. Matoušek, 9.11. 2006

Pověsti
    Na ostrohu nad Blanicí stával nevelký hrádek, zjevuje se tu Bílá paní, čeká na odvážlivce, jenž by ji osvobodil ze zakletí, které má trvat až do devátého kolena. Pod tvrzí byly hluboké lochy a chodby vedly až k prvnímu stavení, k Lochovským(č.p. 26).
    mystik, 22.10. 2006
    Historie
    Tvrz byla pravděpodobně založena Pavlem z Vimperka, který po smrti svého otce Herborta z Janovic obdržel roku 1356 polovinu městečka Husince. Další zmínka o Pavlovi z Vimperka pochází z roku 1404 a je možné, že o několik let později již tvrz spolu s dvorem za husitských válek zanikla, neboť jakékoli další zprávy nejsou k dispozici. Podle některých badatelů však tvrz existovala až do druhé poloviny 15. století a pochází z ní portál vjezdu,

popis

Tvrz byla založena na skalnatém výběžku z terénní hrany nad údolím Blanice a tvořila ji zřejmě obytná hranolová věž, po níž se dochovaly – dnes díky vegetaci a půdnímu překryvu téměř nepatrné - terénní náznaky. Na ploše západně od tvrze stávalo poměrně rozlehlé předhradí, zřejmě charakteru hospodářského dvora, které na třech terénem nechráněných stranách obklopoval mohutný val. Zbytek západního úseku valu, v současnosti až 3,5 metru vysoký,

Prachatice  (PT)
    Husinec