Kostel postaven na základech starší raně gotické stavby. Z původní stavby zachována spodní část věže. Současná podoba po požáru v roce 1863. Jednolodní chrám má trojboce uzavřený presbytář. V r.1756 na jižní straně přistavěna Tusetská kaple.
Kostel sv. Kateřiny
Město Volary leží 14 km jižně od Prachatic v kotlině mezi šumavskými vrcholy.
Jeho historie začíná již ve 14. století, kdy byly Volary založeny.
Na základech starší raně gotické stavby byl ve Volarech stavitelem Janem Canevalem postaven kostel svaté Kateřiny. Z původního kostela se zachovala spodní část věže. V roce 1756 postihl město rozsáhlý požár, kterým byl zasažen i kostel. V krátké době byl ale obnoven. Současná podoba kostela pochází po dalším požáru v roce 1863.
Jednolodní chrám sv. Kateřiny má trojboce uzavřený presbytář. V roce 1756 byla na jižní straně přistavěna Tusetská kaple. Hranolová kostelní věž je zakončená cibulovou bání. Z rakouského kláštera Schläg sem byly přeneseny v roce 1863 boční oltář a oltář v jižní kapli. Pocházejí z první poloviny 18. století. Poslední opravou prošel kostel koncem 90.let 20. stol.
    Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Volary