Památník z r. 1961 připomínající osud čtrnácti partyzánů z dubna1945 z mezinárodní partyzánské skupiny "Smrt fašizmu". Pamětní kámen s informační deskou zde obklopuje skupina dřevěných křížů, nechybí ani stožár na slavnostní vztyčení vlajky.
Graficke pismenko Uprostřed brdských vrcholků se - na svazích jednoho z nich - krčí méně navštěvované místečko připomínající smutný osud čtrnácti partyzánů. Ti zde v dubnu před koncem války zřídili štáb partyzánských skupin. Pamětní kámen s informační deskou zde obklopuje skupina dřevěných křížů, nechybí ani stožár na slavnostní vztyčení vlajky. Odboj zde probíhal vpravdě mezinárodní – svůj křížek zde má několikero Čechů, Slováků, Rusů, Ukrajinců, ale dokonce i jeden Španěl. Památník byl vystavěn r. 1961.

Při lokalitě vpoza stromoví stojí menší objekt – ověšen cedulí “Ochranné vodárenské pásmo”.