Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
kamenné mosty, Jezdovice
Hrady.cz
Dva kamenné mosty z poloviny 19. století, které překračují Třešťský potok. Jednoobloukový, zvaný Šlajsna, je součástí hráze velkého rybníka, tříobloukový najdeme o kus níž po proudu.
Tříobloukový most: návodní strana
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Jezdovice leží severně od Třeště. Západním okrajem obce prochází silnice II/406 (Kostelec u Jihlavy - Třešť - Telč) a trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice (zastávka Jezdovice). Oba mosty jsou od nich přístupné po místních komunikacích.
Obcí prochází zelená turistická značka z Dolní Cerekve do Třeště.

Kamenné mosty v Jezdovicích
    Jezdovicemi prochází již poměrně mohutný Třešťský potok, na kterém je v jižní části obce zřízen 27 hektarů velký Jezdovický rybník. Do jeho hráze je vložen jednoobloukový kamenný most, zvaný Šlajsna, pod kterým je umístěno hlavní stavidlo rybníka. Most je 8 m dlouhý a 4,5 m široký. O kus níž po proudu překračuje potok tříobloukový most ze stejného materiálu. Jeho délka je 14 m, šířka 5 m. Oba mosty vznikly někdy kolem poloviny 19. století.
    Ivan Grisa, dle webové stránky obce Jezdovice, 9.1. 2010