Hradisko na výběžku nad řekou Hanou bylo opevněno valem (částečně dvojitým) a příkopem. Místo bylo podle nálezů obydleno již v ml. době bronzové (1. tis. př.n.l.), další nálezy jsou z doby halštatské (7. - 6. stol. př.n.l.). Opevněné místo bylo využíváno v období válek ještě v 17. a 18. stol.
plochu hradiska najdeme cca na temeni kopce
od severovýchodu
Graficke pismenko Na hradisko je možné se dostat velice jednoduše. Přímo pod kopcem kde se nachází, vede silnice Brno-Kroměříž, kde lze zastavit na odpočívadle ( naproti areálu firmy Hanák a.s.), které se nachází po pravé straně ve směru jízdy Brno-Kroměříž . Pak už stačí jen dát se do kopce na jehož vršku se hradiště nacházelo
Ondřej Štěpánek, 28.8. 2005

Hradisko u Popůvek
    Historická lokalita se nachází asi 0,5 km jihozápadně od Popůvek (u Kojetína, okr. Přerov), přímo nad hlavní silnicí ve směru Kroměříž-Brno. Centrum hradiska zaujímá plochu 1,8 ha na okraji zvlněného terénu nad pravobřežní nivou řeky Hané, ve výšce pouhých 220 m. n. m. Leží na jazykovitém výběžku obtékaném ze tří stran řekou Hanou a jejími dvěma bezejmennými pravobřežními přítoky. Opevnění není již zcela zřetelné, mělo oválný tvar vymezený

hradiště
    není známo