Zaniklá tvrz. V pol. 14. stol. Jimramov koupil Archleb z Kunštátu, který tvrz v té době založil nebo již stála. Dále se zmiňuje r. 1392, kdy Archleb vybudoval blízký hrad Skály a tvrz byla pro lepší sídlo opuštěna. V 1. pol. 15 stol., kdy byla v majetku pánů z Cimburka se uvádí již jako pustá.
Celkový pohled na nízkou ostrožnu, kde pravděpodobně stávala tvrz
Na jihu a na východě podél silnice jsou při bližším ohledání místy vidět možné pozůstatky původního hrazení v kontrastu s novodobou zdí.
© Roman Řezáč 10/2004
Graficke pismenko Není pochyb o tom, že v Jimramově tvrz stála. Jen se uvažuje o dvou možných místech. První, často uváděné literaturou, je místo, kde dnes stojí zámek. Ovšem místní tradice ji zásadně uvádí na klesající nízké ostrožně nad soutokem Svratky a Fryšávky. Dnes na tomto místě stojí dva domky, čp. 50 156. Tato poloha je opravdu vhodná a pro sídlo typická. Této možnosti nasvědčuje i to, že v jednom z domů se zachoval valeně klenutý sklep a také na jižním a především východním okraji se zachovaly pozůstatky možného hrazení, které ostře kontrastují s novodobou zdí. To však může potvrdit jen archeologický výzkum. Proto je potřeba místo zde uváděné brát zatím jako podmíněné.

historie

O vzniku Jimramova se hovoří v souvislosti s kolonizací okolí a jak už jméno osady napovídá, postaral se o ní Jimram. V polovině 14.století získal Jimramov a okolí Artleb ze Stařechovic a Kunštátu. V této době se již tvrz uvádí, otázkou je, jestli ji založil právě on nebo existovala již dříve. Dále se uvádí v roce 1392, v té době však došlo k vybudování blízkého hradu Skály a tvrz byla buď opuštěna nebo nejpozději v husitských válkách zničena a