Moje místa 0
Zřícenina strážního hradu, postavena Chvalem z Lipé v 2. pol. 13. stol. R. 1319 vyměnil Jindřich z Lipé s Janem Lucemburským lužické zástavy za jiné statky. Janův syn Karel IV. přestavěl hrad v letech 1364–1384 na reprezentativní císařské sídlo. R. 1574 prodán městu Žitava. R. 1577 hrad vyhořel.
Graficke pismenko Hrad stojí na pískovcovém masivu nad malebným lázeňským městečkem. V Současné době pokračuje dlouhodobá rekonstrukce hradu. Za návštěvu stojí i zbytky nedalekého hradu Karlsfried, další stavby Karla IV.

V obci pod hradem je konečná stanice úzkokolejné železnice
    Jana Fejfarová, 29.1. 2007

historie

Ve druhé polovině 13. století drželi Žitavsko zástavou Ronovci, z nichž nejspíš Chval z Lipé nechal postavit několik hradů chránících cestu ze Žitavy do České Lípy – jedním z nich byl i Ojvín či Oybyn. Roku 1319 vyměnil jeden z nejvýznamnějších českých magnátů své doby Jindřich z Lipé s králem Janem Lucemburským své lužické zástavy za jiné statky. Janův syn císař Karel IV. přestavěl Ojvín na reprezentativní císařskou rezidenci spojenou s