Žulová barokní boží muka z roku 1767, hodnotná kamenická práce s bohatým architektonickým členěním. Zužující se dřík s nízkou patkou je zdobený kanelováním. Dřík stojí na soklu hruškovitého tvaru. Kaplice je prolomená třemi prázdnými nikami a završená kamennou koulí. Památková ochrana od roku 1958.
© Milan Caha 05/2014
Graficke pismenko Herálec, německy Heraletz, Erharts (1401), leží 7 km východně od Humpolce. První zmínky o obci jsou z roku 1280. V obci je řada památkově chráněných objektů (zámek, kostel svatého Bartoloměje, barokní sýpka, sochy svatého Floriána a svatého Jana Nepomuckého, zrušený hřbitov s náhrobky z napoleonských válek a několik dalších kamenných i zděných božích muk). Obec je rodištěm významného českého krajináře 19. století Adolfa Kosárka (tento zakladatel novodobé české krajinomalby zemřel ve svých 29 letech a je pohřben na Malostranském hřbitově v Praze) a básníka Jana Zábrany. Obcí prochází modře značená turistická trasa.
19.7. 2019

popis

Boží muka stojí na podstavci hruškovitého tvaru. Dolní část podstavce (stejně jako dřík a hlavice dříku) je zdobena kanelování. Dřík je čtyřboký, zužující se, zakončený konkávně tvarovanou hlavicí. Na ní je lucerna (čili kaplice) se třemi obloukově zaklenutými nikami s konchou. Na vrcholu lucerny je kamenná koule.