Zámecký mlýn je rozsáhlá patrová budova s téměř čtvercovým půdorysem a se širokým bohatě členěným štítem. Jeho renesanční podoba je zachycena na pohledu na Horažďovice z roku 1606. Později mnohokrát přestavován, poslední rekonstrukce proběhla v 21. století. Památkově chráněn je od roku 1958.
© Milan Caha 03/2019
Graficke pismenko Horažďovice jsou město v okrese Klatovy. Leží na silnici I/22 mezi Strakonicemi a Klatovy. Městem protéká řeka Otava. Historické jádro města je městskou památkovou zónou. Do města je dobré autobusové i vlakové spojení. Nedaleko města je zřícenina hradu Prácheň a o něco dále, proti proudu Otavy stojí hrad Rabí.
24.5. 2019

historie

Zámecký mlýn je rozsáhlá patrová budova s téměř čtvercovým půdorysem a se širokým, bohatě členěným štítem stojící na břehu Otavy severozápadně od areálu zámku. Jeho renesanční podoba je zachycena na pohledu na Horažďovice z roku 1606. Později byl mnohokrát přestavován, poslední rekonstrukce proběhla v 21. století. Energii dodával mlýnu náhon, který teče na západní straně, přes něj vede krytý dřevěný můstek. Dochovalo se i jedno mlýnské kolo. V

mlýn
    vodní