Pozdně gotická žulová boží muka, přičítaná rožmberské stavební huti. Pilířek s okosenými hranami je tvořen dvěma částmi s půdorysem téměř pravidelného osmiúhelníku, je postavený na přitesaném rostlém kameni. Masivní kaplice je bez výrazných ozdobných prvků. Boží muka památkově chráněná od roku 1958.
© Milan Caha 07/2015
Graficke pismenko Pozdně gotická boží muka z doby kolem roku 1500, přičítána rožmberské stavební huti. Rožmberská stavební huť ovlivnila v období pozdní gotiky podobu božích muk nejen na území rožmberského dominia, ale i v jeho širokém okolí – v oblasti jižních Čech, Horního Rakouska a jihovýchodního Bavorska. Na Bechyňsku, které v době vzniku těchto drobných památek (tedy kolem roku 1500) k rožmberskému panství nepatřilo, se dochovala troje boží muka, přičítaná rožmberské stavební huti. Kromě těchto se jedná o boží muka v Bechyni a Hodonicích.
Milan Caha (Zdroj: Kamenná boží muka v jižních Čechách a přilehlé Moravě / Zdena Paloušová. - České Budějovice : Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště v Českých Budějovicích, 2009.), 22.12. 2018

popis

Božích muk stojí na nízkém, nepravidelném, jen mírně přitesaném kameni. Hranolový pilířek je nezdobený, vysoký 168 cm a má půdorys pravidelného osmiúhelníku. Tvarosloví dříku odpovídá pozdně gotické tvorbě rožmberské stavební huti - má okosené hrany a trojúhelníkové drápky na spodním i horním konci. Na dříku je nasazena masivní lucerna (kaplice), mělké niky jsou dnes bez výzdoby. Na vrcholu lucerny je malý plechový krucifix.