Kostel z 1. pol. 13. stol. založen na románských základech. Z původního zařízení socha sv. Josefa z 1. pol. 18. stol. Oltářní obraz sv. Antonína Poustevníka z pol. 18. stol. Barokní řezba Piety z r. 1730 z okruhu barokního sochaře Pacáka. Původní rokokové zařízení nahrazeno r. 1963 pseudogotickým.
Kostel sv. Antonína Poustevníka v Opatově
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Obec Opatov leží 10 km severně od Svitav a 15 km jihozápadně od Lanškrouna. Kostel sv. Antonína Poustevníka se nachází ve středu obce a díky své poloze na malém návrší je nepřehlédnutelný.
Pavel Vitek, 16.6. 2016

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1347. Kostel sv. Antonína Poustevníka pochází z 1. poloviny 13. století. Založen byl snad na starších románských základech. Také věž pocházející z doby okolo roku 1420 byla údajně stavěna na románských základech z doby kolem roku 1240. V jižní straně lodi je zazděný gotický profilovaný portál. Presbytář byl původně obdélníkový a spolu s gotickou lodí pochází ze 14. stol. V letech 1575-1579 proběhly

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 16.6. 2016
    Život sv. Antonína Poustevníka Hlavním zdrojem o Antonínově životě je spis Život sv. Antonína Poustevníka, jehož autorství se přisuzuje Atanáši Alexandrijskému. Antonín byl rodem Egypťan. Jeho rodiče byli urození a bohatí a jelikož byli křesťané, byl i Antonín vychován jako křesťan. Když mu bylo okolo dvaceti let, zemřeli a přenechali mu správu svého majetku. Když jednou na cestě do kostela Antonín přemýšlel nad tím, jak apoštolové všechno

popis

Z původního zařízení je zachována socha sv. Josefa z konce 1. pol. 18. stol. Oltářní obraz sv. Antonína Poustevníka v presbytáři pochází z pol. 18. stol. V čele severní lodi je umístěn oltář Bolestné P. Marie s vrcholně barokní řezbou Piety z roku 1730, pocházející zřejmě z okruhu okolo barokního sochaře Jiřího Františka Pacáka. Původní rokokové zařízení z 18. stol. bylo nahrazeno roku 1963 pseudogotickým, které bylo převezeno ze zrušené