Koštický mlýn z přelomu 19. a 20. století se secesní částí obytných budov. Mlýn o 6 kolech od r. 1886 modernizován, od r. 1902 vybaven turbínou, od r. 1915 upraven na vodní elektrárnu. Po r. 1948 zchátral, po restituci obnovena vodní elektrárna.
Vodní mlýn Koštice
Graficke pismenko Obec Koštice se nachází v okrese Louny. Její okolí je bohaté na přírodní zajímavosti. Geologicky proslula tzv. Koštická stráň při silnici do Orasic – slíny a opuky s velkým množstvím zkamenělin křídového pole. Při silnici na Libochovice se poblíž železniční trati rozprostírá zamokřená louka s výskytem slanomilných rostlin a vzácných druhů hmyzu.
22.5. 2017

historie

Manželé Jan a Anna Ortovi kupují mlýn i přilehlý dům od Josefa Johna za 30000 zlatých. Ti předtím prodali svůj mlýn v Matrovicích u Mladé Boleslavi Albrechtu Kounicovi a zakoupili mlýn koštický. Měli čtyři děti: Josefa Karla, budoucího majitele mlýna, Annu, Boženu a Jaroslava. Ortovi mlýn r. 1886 předali synovi Josefu Ortovi s manželkou Antonií roz. Kopšovou, mlynářskou dcerou z Horek u Mladé Boleslavi. Josef později vedl spor o věno s jejím

popis

První energetické využití toku řeky Ohře bylo pomocí mlýnského kola v náhonu, které spolu s dalšími koly pohánělo celý mlýn. Na jejich hřídele bylo napojeno dynamo k výrobě stejnosměrného proudu. Velkým pokrokem bylo nahrazení mlýnských kol dvěma Francisovými turbínami, které poháněly mohutná dynama. Celý mlýn se elektrifikoval. Na návrh mladého Karla Orta byla zřízena v elektrárně akumulátorovna. Elektrické články (60 kusů) byly nabíjeny přímo