Hrady.cz
Kamenný barokní most vystavěn v 2. pol. 17. století, nebo kolem roku 1700. Na konci 18. století zaznamenán do vojenských map. Má pět oblouků, pilíře jsou založeny přímo na skalním prahu, na straně proti toku potoka zpevněny břity. Od r. 1958 na seznamu nemovitých kulturních památek ČR.
Kamenný most u Toušic
© Pavel Vítek 02/2014
Graficke pismenko Obec Toušice se nacházejí 4 km jihovýchodně od Kouřimi a 5 km severozápadně od Zásmuk. Obec leží ve vzdálenosti 2 km od silnice 334 Sadská – Kouřim a 3 km od silnice č. 2 Praha - Kutná Hora. U obce vede železniční trať č. 013 Bošice – Bečváry, která je ale od roku 2006 bez pravidelné osobní dopravy. Kamenný most leží jihovýchodně od středu vsi nad potokem Výrovka, který se též nazývá Vavřinecký, nebo Kouřimský potok.

historie

Toušice se poprvé připomínají v roce 1207. Na potoce byl v minulosti rybník a z něho se dochovala hráz. Její součástí byl barokní kamenný most přes oba rybniční přepady. Tento barokní most byl vystavěn v 2. pol. 17. století a nebo kolem roku 1700. Na konci 18. století byl zaznamenán do vojenských map. Vystavěn byl na dnes již neexistující cestě ze Zásmuk do Toušic a Kouřimi. Po mostě dnes již nevede žádná funkční cesta.

popis

Toušický most má pět oblouků. Jeho pilíře jsou založeny přímo na skalním prahu, na straně proti toku potoka zpevněny břity, chránící most proti jarním ledům. Je postaven z místní ruly a není vyloučeno, že na jeho stavbu byl použit i materiál z nedaleké rozpadající se tvrze. U mostu začínají tzv. Toušické prahy, což je 5 m vysoká skalní kaskáda tvořená kouřimskou ortorulou, což je jedna z nejstarších hornin u nás, vzniklá před více než miliardou