Z původně zřejmě gotického kostela, připomínaného v polovině 14. století, se dochovala jen část obvodových zdí. Barokně obnoven roku 1678 a důkladně přestavěn 1773 včetně prodloužení lodi k západu. Na bývalém hřbitově s oválnou ohradní zdí několik náhrobků Althanů, východně rozlehlá bývalá fara.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 04/2011
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně každou druhou neděli v měsíci od 11.30.

Kostel svatého Václava ve Svojšicích
    Z původně zřejmě gotického kostela, připomínaného v polovině 14. století, se dochovala jen část obvodových zdí (věž a přilehlá část lodi a presbytáře). Barokně byl obnoven roku 1678. Důkladná přestavba včetně prodloužení lodi k západu proběhla roku 1773 za účasti Jana Josefa Wircha. Obklopuje ho bývalý hřbitov, ohrazený oválnou zdí, do níž je vetknuta márnice. Najdeme zde několik náhrobků Althanů (majitelů panství od poloviny 18. století).

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://depositum.cz/knihovny/pamatky/strom.clanek.php?clanek=3921 a http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/svojsice/kostel-sv-vaclava, 20.4. 2011

Kolín  (KO)
    Svojšice