zámek Chocenice

starý zámek
Budova čp. 92, nazývána starý zámek, je barokního původu, pravděpodobně z konce 17. až první poloviny 18. století. Budova sloužila pro ubytování panského správce statku. Později se správcovské sídlo přesunulo do nového zámku. V objektu jsou dochované klenby a černá kuchyně.
Severní pohled

Historie obce

Graficke pismenko Chocenice patří k nejstarším písemně doloženým vsím v regionu. Jsou zmíněny na falzu zakládací listiny kladrubského kláštera z roku 1115. Později je získal nepomucký klášter, v jehož majetku zůstaly až do husitských válek. Pak spolu s většinou klášterního majetku získali Chocenice Šternberkové sídlící na Zelené Hoře. Roku 1561 koupil ves Chocenice od Zdeňka ze Šternberka Jiřík Kokořovec z Kokořova a (na) Šťáhlavech. Jiříkův vnuk, Kryštof Kokořovec, zde po roce 1589 staví renesanční tvrz. V roce 1615 je při placení daní již Kryštof Kokořovec uveden „na Kocenicích“ a platí za 26 poddaných a ovčáckého mistra s pacholkem. Centrem samostatného panství zůstaly Chocenice až do poloviny 18. století, kdy byly připojeny ke spojenému šťáhlavsko-nebílovskému panství.
Rožmberský, Machová: Zámek a tvrz v Chocenicích, České hrady 2002, 21.10. 2010

popis

Dnešní budova čp. 92, tzv. starý zámek, dominující středu obce, stojí v areálu bývalého panského sídla a přilehlého panského dvora. S tímto areálem má nejenom dispoziční, ale i rovněž historickou a funkční souvislost. Historické příčiny vzniku dvou rozlehlých panských domů zámeckého charakteru v těsné blízkosti nejsou v Chocenicích dosud přesně určeny, analogické situace v jiných sídlech však nejsou příliš velkou výjimkou. Podle charakteru

T.Karel: Stavebně-historické vyhodnocení objektu, Památkový ústav v Plzni, 1996, 21.10. 2010

Časová osa

2010
    Stav celého objektu je velmi špatný, dřevěné obvodové konstrukce jsou napadeny dřevokaznou houbou, komíny jsou zbourány do úrovně střechy, část jižní stěny chybí, nedochovalo se schodiště ani ostatní interiérové prvky.