Viklan

Wackelstein, Woggstaa
Jesenický viklan vznikl při nerovnovážném zvětrávání žulové skály. Stojí nedaleko od jesenického Velkého rybníka. V šedesátých letech minulého století byl záměrně poškozen a až do roku 2014 se nehýbal.
© Prudký Martin, 08/2010
Graficke pismenko Viklan se nachází jihozápadním směrem od Velkého rybníka v Jesenici, asi 100 m vpravo od cesty do Krt. Nevede k němu značená turistická cesta, ale s pomocí mapy jej lze nalézt,
Prudký Martin , 17.8. 2010

historie

Viklanem nazýváme osamělý skalní útvar opírající se malou částí o podloží. Na ní se, působením sil, částice více obrušují a proto se dá viklanem pohnout. Jesenickému viklanu ale před třiceti lety poškodili vandalové lůžko a nedalo se s ním pohnout. K nápravě došlo 31.5. 24 kdy jej za pomoci jeřábu uložil zpět ing. Pavel Pavel, muž který naučil chodit kamenné sochy,,moai,, na Velikonočním ostrově. Dnes se opět žulový šestitunový viklan hýbe.
    Prudký Martin podle Naučné stezky Jesenicka, 17.8. 2010