Kostel se v Blansku u Kaplice připomíná poprvé roku 1359. Současná stavba pochází z poslední třetiny 14. století, prošel pozdně gotickými a barokními úpravami. Obklopuje ho dosud funkční hřbitov, západně od něj stojí bývalá fara.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Blansko je součástí města Kaplice. Leží na silnici II/154 Kaplice - Nové Hrady. Parkování je možné v jihovýchodním rohu návsi, odtud je to ke kostelu asi 30 m. Přes bývalé městečko procházejí červená turistická značka Kaplice - Besednice a cyklostezky 1018 a 1187.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně v neděli od 11.00.

Kostel svatého Jiří v Blansku u Kaplice
    Blansko bylo založeno zřejmě před polovinou 14. století jako trhové centrum panství nedalekého hradu Sokolčí. Ambice zakladatele, kterým byl zřejmě některý z pánů z Velešína, dosvědčuje dosud veliká, téměř obdélná náves, původní náměstí. Kostel, poprvé připomínaný jako farní roku 1359, stojí jihovýchodně od ní, na hraně prudkého srázu nad údolím Malše. Současná stavba pochází podle slohového rozboru zřejmě z poslední třetiny 14. století. Jedná