Černá

Soběnovská přehrada
Nejstarší jihočeská přehrada přehradila v letech 1924–5 říčku Černou na hranici katastrů Děkanských Skalin a Blanska. Slouží k vyrovnávání stavů a jako akumulační nádrž vodní elektrárny. Roku 2002 prolomena povodní, do roku 2005 opravena.
přehrada během oprav škod způsobených povodní
Graficke pismenko Přehrada je dostupná po červené turistické značce z Děkanských Skalin a Blanska, po hrázi prochází i cyklostezka 1187. Autem je možné dojet k zotavovně Přehrada asi 300 m nad hrází.

Přehrada Soběnov, též Na Černé
    V letech 1924–25 byla na pomezí katastrů Děkanských Skalin (dnes součást Benešova nad Černou) a Blanska (součást Kaplice) na říčce Černé postavena částečně kamenná, částečně sypaná hráz. Slouží pro regulaci průtoku a jako akumulační nádrž pro vodní elektrárnu. K ní voda vede 557 m dlouhým tunelem pod Hradišťským vrchem a 544 m dlouhým otevřeným náhonem. Vzhledem k velkému spádu Černé se tak dosahuje převýšení 59,34 m. V elektrárně jsou osazeny