Téměř zaniklé tvrziště nedaleko Přelouče. Tvrziště pravděpodobně ze 14. století, po kterém zbyla terénní vlna a částečně i zbytky ve sklepech stavení čp. 1. Tvrz byla opuštěna mezi lety 1509–1544.
Terénní vlna po téměř zaniklé tvrzi
Dům leží nedaleko městského úřadu. Z této strany je také nejpatrnější terénní vlna.
11.3. 2010

historie

První zmínka o vsi jménem Lipoltice je z roku 1257, kdy se po ní zve Havel z Lipoltic. Od počátku 14. století byla ves rozdělena na několik dílů a zároveň se zde vystřídalo mnoho majitelů. Od konce 14. století do poloviny 15. století vlastnili panství Kavalcové z Lipoltic (zároveň majitelé hradu Žumberk). První zmínka o tvrzi v Lipolticích je až z roku 1486 za Jana z Duban, který zde zapsal věno své manželce. V průběhu 16. století vlastnili

Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.2. 2010