Králova stolice

Královská stolice
Altán ve středu šesti průseků bývalé obory založené kolem roku 1750 táhnoucí se od vrchu Aglaia až k Mokrovratům. Místo bylo využíváno panovníky, kteří zde měli neprodejné právo k lovu.
Altán
Graficke pismenko Altán na místě, kde se hvězdicovitě rozbíhá šest průseků, které jsou ve vzdálenosti asi 100 m ještě protnuty kruhovým průsekem se středem v místě altánu. V oboře měli dříve panovníci neprodejné právo lovu. V polovině 18. století zde byla založena rozsáhlá obora Královská stolice, která byla obehnána plotem o délce téměř 18 km. Do areálu původní obory patřil i romanticky pojmenovaný vrch Aglaia, a táhla se až k Mokrovratům. V oboře byla chována vysoká zvěř, především daňci. Vrchol Aglaia získal své jméno po roce 1865 po uherské šlechtičně Aglaie Festeticz de Tolna, se kterou se oženil kníže Jeroným Colloredo-Masfeld. Králova stolice byla necitlivě ...

Příbram  (PB)