© Prudký Martin, 03/2008
Kostel stojí na táhlé výšině v ulici Pod Všemi svatými, severně od historického centra Plzně. Je dobře přístupný autem.
Prudký Martin , 31.10. 2009

historie

Kostel byl postaven kolem roku 1375 na místě staršího románského předchůdce, sakristie byla přistavěna o pár let později. Předsíň pochází z 2. pol. 18. století. V letech 1856 a 1885 byl kostel opravován. Je obklopen hřbitovem, branka byla upravena v roce 1813.
    Ivka (Kol.: Umělecké památky Čech, III. díl., Academia, Praha 1980), 9.11. 2009
    Kostel jako součást sídlištního komplexu
    Původně románský kostel Všech svatých v Plzni byl pravděpodobně farním kostelem v zaniklé vsi jménem Záhoří. P. Rožmberský, z jehož studie čerpám, tak soudí podle rozboru jména ulice Pod Záhorskem (východně od kostela), neboť koncovka -sko je v češtině často připojována ke jménům zaniklých vesnic. Dokazují to i dvě písemné zmínky, první z roku 1381, kdy je kostel nazýván ,, v Záhorsku,, a druhý dokládá placení úroku z Malic a Záhorska roku 1418.

Prudký Martin podle Kunčin hrádek a kostel Všech svatých v Plzni - P. Rožmberský, 28.12. 2009

popis

Kostel je jednolodní stavba s předsíní na jihu, vstupní portál je gotický, klenba a věstavěná zděná kruchta z roku 1590. Presbytář – užší než loď – je ukončen polygonálně se sakristií na severu, na jižní straně interiréru se sedile. Presbytář byl sklenut v 1. polovině 16. století. Zachovala se zde nástěnná figurální malba z 2. poloviny 16. století. Vybavení kostela je převážně renesanční (oltářní mensy, kazatelna, náhrobníky) a barokní (oltářní