Moje místa 0
Kubisticky upravený barokní dům, dílo architekta Pavla Janáka z roku 1914. Původně gotický dům prošel v historii mnoha přestavbami, nejvýznamnější byla barokní přestavba po požáru v r. 1766 a výše uvedená kubistická úprava z roku 1914.
© Milan Caha 10/2009
Graficke pismenko Jedna ze tří pelhřimovských realizací významného pražského architekta Pavla Janáka z roku 1914 (nerealizovaný projekt kubistické přestavby jižní strany náměstí skončil ve fázi skic). Dům, původně založený na úzké gotické parcele, prošel v historii mnoha proměnami. Po požáru v roce 1766 byl přestavěn do barokní podoby s mansardovou střechou, podloubím a fasádou členěnou pilastry. V domě býval hostinec „U zlatého soudku“. V roce 1911 dům koupil dr. Vojtěch Fára. Ten si objednal jeho úpravu. Janák dal domu velmi nezvyklou fasádu, která spojuje barokní a kubistické tvarosloví.