Moje místa 0
Pivovar zřízený v areálu kasáren z roku 1755. Navazuje na tradici vaření piva v Rakovníku sahající do 13. stol. Výroba přerušena v r. 1997 a opět obnovena v r. 2004.
pivovar od jihozápadu z křižovatky Čs. legií a Dukelských hrdinů
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Doklady o vaření piva v Rakovníku jsou již ze 13. století. Nejdříve mohl pivo vařit každý měšťan, teprve časem se toto právo týkalo pouze nákladníků, jejichž počet určovaly cechy. Vařit mohly pouze domy na náměstí, které disponovaly sladovnou, sklepy a později i spilkou. Vrchol rakovnického pivovarnictví byl v 16. století. V tu dobu zde fungovalo 8 pivovarů a nejvíce piva se prodávalo do Prahy. Dodávky přestaly v roce 1568, kdy se šířil mor. Roku 1755 byly postaveny pro zdejší posádku kasárna, ta ale byla brzy pro vlhkost zavřena. Toho využili rakovničtí várečníci a zřídili v areálu (dnes opět fungující) pivovar. Do roku 1848 se slad ...
Milan Caha (zdroj: Jákl, P.: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, I. díl - Střední Čechy, Libri, Praha 2004 a www.pivovary.info), 1.3. 2009