Jednolodní pozdně barokní kostel z let 1753–1762 z dílny Františka Kermera. Stojí na místě románského chrámu, připomínaného 1137. Zařízení rokokové, oltář s obrazem sv. Gotharda od I. V. Raaba z r. 1770.
© Milan Caha 12/2008
Graficke pismenko Původně románský kostel byl založen opatovickým klášterem. Poprvé je uváděn roku 1137, což znamená, že sv. Gothardu byl zasvěcen již 6 let po jeho svatořečení. Další zmínky o kostele jsou z let 1361, 1385 a 1386. V 16. a 17. století bývala fara neobsazena a bohoslužby zde konali kněží ze Žiželic či Chlumce nad Cidlinou. V roce 1721 byla obnovena farnost. V roce 1753 byl románský kostel zbořen a v jeho sousedství byl v letech 1753–1762 vystavěn nový pozdně barokní chrám. Je přisuzován dílně Františka Kermera, jeho účast však není prokázána. V letech 1929–30 proběhla rozsáhlá oprava. V roce 2000 byl kostel vykraden, přístupný je příležitostně. Bohoslužby se konají o nedělích pouze dvakrát do měsíce.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 15.12. 2008

popis

Jednolodní kostel obdélnou lodí a půlkruhově uzavřeným presbytářem. Na stropě lodi je pozdně barokní freska Nejsvětější Trojice. Zařízení je rokokové, z doby stavby kostela. Oltář s obrazem sv. Gotharda od Ignáce Viktorina Raaba je z roku 1770. Dřevěná kazatelna je z roku 1762. Na věži je raně barokní zvon z roku 1658.