Lovecký zámeček byl postaven v 1. pol. 19. století. Později sloužil jako myslivna a v současnosti jde o obytnou stavbu v soukromém vlastnictví.
Zámek v Helvíkovicích
Pohled od severu
© Pavel Vítek 9/2008
Graficke pismenko Obec Helvíkovice se nachází západně od Žamberka, v jeho těsné blízkosti. Jejím středem prochází silnice č. I/11. Bývalý lovecký zámeček leží na okraji obce asi 100 m vpravo od silnice při směru od Vamberka.
Nejslavnějším helvíkovickým rodákem je kněz a vynálezce bleskosvodu Prokop Diviš, vlastním jménem Václav Divíšek (1698–1765). Jeho rodný domek s replikou bleskosvodu je ale dnes již na katastru města Žamberka. Rodný domek Prokopa Diviše je návštěvníkům přístupný.

historie

Obec byla založena v 1. polovině 14. století. V 1. polovině 19. století zřídil majitel zdejšího panství, anglický šlechtic John Parish, na okraji obce bažantnici a v ní postavil empírový lovecký zámeček. Zámeček později sloužil jako myslivna. V současné době je v soukromých rukou a veřejnosti není přístupný.

popis

Jedná se o nevelkou patrovou, obdélnou stavbu, s polygonálním vstupním rizalitem. Okna v přízemí jsou ukončena půlkruhově. Po několika stavebních úpravách už moc jako zámek nevypadá.

lovecký
    Pardubický kraj