Barokně-klasicistní budova z let 1786-7 na místě starší modlitebny. Necitlivě upravena ve druhé polovině 20. století.
© Milan Caha 06/2008
Bývalou synagogu najdete v Ostrovní ulici (Ostrovní ulice odbočuje z ulice Okružní), asi 200 metrů severně od centra Budyně nad Ohří.
20.6. 2008

historie

Nejstarší doložené židovské bohoslužby v Budyni se konaly v soukromých domech, nejstarší synagoga je doložena v gruntovní knize z roku 1652 ve vnitřním městě v domě čp. 31. Ten byl roku 1677 nuceně prodán do křesťanských rukou proto „…že pak nynější milostivá vrchnost v městě mezi křesťany žádných Židův trpěti nechce, nadto jich peleš trpěti neráčí.“ Později se židovské osídlení nuceně koncentrovalo na severním předměstí v okolí dnešních ulic

Zany, podle Miroslav Nový: Synagoga v Budyni nad Ohří, Dějiny staveb 2013, Klub Augusta Sedláčka ve spolupráci se Sdružením pro stavebněhistorický průzkum, Plzeň 2013, 30.7. 2019

židovské památky
     Litoměřice  (LT)