Moje místa 0
Původní středověká tvrz přestavěna v renesančním slohu vladykem Kryštofem starším Huberckem z Belnsdorfu.
Tvrz v zimě

Historie tvrze v Nemili u Zábřeha

Graficke pismenko Ves Nemile se rozkládá 2 km západně od Zábřeha na svahu při levém okraji údolí řeky Moravské Sázavy. Dnešní Nemile s rozlohou 199 ha vznikla sloučením stejnojmenné obce a obce Filipov s rozlohou 79 ha. Pozemkové knihy jsou vedeny od roku 1649. Na obecní pečeti je znázorněna položená radlice a nad ní stvol s pěti růžemi. Název obce vznikl podle zakladatele "Nemilij", možné je i odvození od osobního jména "Nemil". Německý název "Neumühl" vznikl zkomolením názvu českého. Od nejstarších dob patřila ves k hoštejnskému hradu. Základem vsi bylo popluží, rozsáhlé rolnické hospodářství, jehož užívali hoštejnští a potom ...
Jaromír Schoffer, 21.5. 2008

Renesanční tvrz v Nemili u Zábřeha
    První písemná zmínka roku 1374. Středověká renesančně přestavěná tvrz, kterou koupil roku 1617 vladyka a rytíř Kryštof starší Huberck z Belnsdorfu za 10 tis. zlatých od Ladislava Velena z Žerotína. Původně patrová tvrz s uzavřeným poplužním dvorem. Dnes přízemní obdélná budova s klenbami valenými, klášterními bohatě štukovanými a malovanými, křížovými, plackovými a stropy trámovými záklopovými. Dva panské pokoje, černá kuchyně a předkuchyň

Jaromír Schoffer, 22.11. 2008
    Hrad a jeho majetek
    V nejstarší době patřila ves Nemile s tvrzí, poplužním dvorem a vodním mlýnem k Hoštejnskému hradu. Základem vsi Nemile bylo popluží, rozsáhlé rolnické hospodářství, jehož užívali Hoštejnští a potom zábřežští hradní úředníci místo služného. První písemná zmínka pochází z roku 1374, kdy žaluje Tomáš z Rezu (kdysi ves za Budislaví u Kamenného Sedliště na Litomyšlsku) Smila z Hoštejna o 50 hř. Gr., že mu vzal v jeho dvorech v Nemili a Václavově

Jaromír Schoffer, stránky tvrze v Nemili, 26.6. 2010