Hrady.cz
Kostel sv. Petra v okovech byl postaven v letech 1733–1734 podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Jedná se o významnou stavbu vrcholného českého baroka. Na kostel navazuje místní hřbitov.
Kostel sv. Petra v okovech ve Velence
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Obec Velenka se nachází při silnici I/611 Praha – Poděbrady. Leží 17 km západně od Poděbrad a 15 km jihozápadně od Nymburka. Rozkládá se na západním okraji Kerského lesa, známého z tvorby spisovatele Bohumila Hrabala.
Kostel sv. Petra v okovech leží v centru obce a zejména při jízdě od Poděbrad je nepřehlédnutelný, kdy již několik kilometrů před projížděním Kerským lesem stojí v ose silnice a původní silnice se mu tedy musí obloukem vyhnout.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Významná stavba českého baroka, kostel sv. Petra v okovech, byla postavena v letech 1733–1734 podle plánů Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Náklady na jeho stavbu nesl dvorský stavební úřad. Místní hřbitov se svou ohradní zdí přímo navazuje na stavbu kostela.