Kaple sv. Bartoloměje z r. 1906 na místě starší zvonice. Při kapli zajímavé sochy sv. Jana Nepomuckého a Panny Marie. Jednoduchá stavba s obdélnou lodí a vstupní věží ukončenou jehlancovou střechou. ve východní části návsi.
Kaple sv. Bartoloměje v Kelčicích
Graficke pismenko Kelčice - bývalá samostatná obec, dnes východní polovina dvouobcí Vranovice-Kelčice. Obce nelístostně dělí rychlostní silnice z Prostějova do Brna.
Kelčice leží asi 8 km jižně od centra Prostějova. Jejich nejvýraznější památkou je kaple sv. Bartoloměje, jež v roce 2006 oslavila 100 let existence. Kapli tvoří jednoduchá obdélná stavba e vstupní ustoupenou věží zakončenou jehlancovou střechou. Při kapli zajímavé sochy sv. Jana Nepomuckého a Panenky Marie.

historie

Hanácká obec Kelčice, je administrativně spojena s vedlejšími Vranovicemi. První zmínka je již z roku 1078, kdy je uvedena v zakládací listině kláštera sv. Štěpána v Hradisku u Olomouce. Část tehdejší vesnice však patřila ženskému klášteru v Pustiměři. Ve 14. stol. se po Kelčicích nazýval i šlechtický rod, který tu držel pozemky a snad tu měl i dvorec. Zdejší kaple sv. Bartoloměje stojí na místě původní zvonice. Postavena byla roku 1906. U kaple

Ivo Rozehnal - podle inform. tabule Mikroregion Předina, 12.6. 2007