Kompletně zaniklý zámek byl postaven v 18. stol. Zámek byl kolem roku 1857 přestavěn na cukrovar a ve 30. letech 20. století zbořen. Za zámkem byl park a bažantnice s barokními sochami, z nichž se do dnešních dnů dochovaly pouze dvě.
Socha Panny Marie
Graficke pismenko Zámek v obci Oskořínek dnes již nenajdete, byl zbořen v 1. polovině 20. stol. Ves Oskořínek se nachází asi osm km severovýchodně od Nymburka. S hledáním místa, kde zámek stál mi pomohl místní kronikář. Podle něj, se zámek nacházel v místě dnešního fotbalového hřiště, které najdete západně od hlavní silnice vedoucí od Nymburka. Vedle hřiště směrem do polí se nacházel zámecký park a bažantnice. V části, která byla dříve zámeckým parkem se do dnešních dnů zachovala již jen socha Panny Marie na šestibokém podstavci, ke které dojdete po polní cestě. Cesta vede ven z vesnice směrem na západ. Za sochou, na konci cesty vedoucí mezi poli uvidíte dnes již rozpadlý kříž, který leží vedle podstavce.
Aleš Marek, 24.11. 2005

historie

Na místě, které bylo poprvé připomínáno někdy okolo roku 1638 v souvislosti s menším kamenným hrádkem, byl v 18. století vystavěn rozlehlý barokní zámek s terasou, kterou lemovaly barokní sochy. Pohled a vlastně dnes již jediný věrohodný obraz, který dokládá zámek, je umístěn na hlavním oltáři kostela sv. Václava v Hrubém Jeseníku. Zámek byl později přestavěn na cukrovar, což je doloženo někdy okolo roku 1857, který však byl ve 30. letech 20.

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek druhý/, 23.11. 2005