Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
kostel sv. Anny a sv. Jakuba Většího, Město Libavá
Hrady.cz
Poutní kostel vznikl r. 1688 přestavbou dvou malých kaplí, sv. Jakuba Většího (uvádí se od r. 1456) a sv. Anny (1529). Architektem stavby byl Giovanni P. Tencalla. Po r. 1949 byl kostel uzavřen a obec zabrala armáda. Po revoluci r. 1989 se započalo s opravou kostela, první pouť se konala r. 1991.
boční pohled na kostel
Graficke pismenko Kostel je přístupný ze žel. stanic Budišov n. Budišovkou - jihojihozápad - přes Podlesí do Staré Vody - 8 km. Ze železniční stanice Domašov n. Bystřicí - východ - po silnici - 15 km.
Občerstvení: v místě není možnost ubytování, restaurace a není možnost nákupu potravin (nejblíže je Město Libavá nebo Budišov n. Budišovkou).

Poutní kostel Sv. Anny ve Staré Vodě
    První písemný záznam o Staré Vodě je z r 1456, kdy se zde uvádí kaple sv. Jakuba Staršího, v r. 1529 také kaple sv. Anny se sochou světice držící v ruce dítko Ježíše. Od nepaměti se zde konávaly poutě. V prostoru obou malých kaplí byl v roce 1688 dokončen důstojný poutní kostel podle projektu císařského architekta G. P. Tencalliho. V letech 1690 -1695 zde byla zřízena kolej školského řádu piaristů, ti také vedli duchovní správu a úspěšně

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy