Původně gotický hrad. Roku 1421 dobyt husity. V 16. století hrad koupili Lobkowiczové a přestavěli jej na své letní sídlo. V letech 1675-1782 přestavěn na reprezentativní barokní zámek.
Pohled na zámek z vrcholu Bořně.
Graficke pismenko Dnešní zámek vznikl přestavbou původního hradu, který založil pod starším hradištěm asi Ojíř z Frýdberka, vlivný velmož na dvoře Václava I. O podobě bílinského hradu toho mnoho nevíme. Nejvýraznější objekt představuje pozdně gotická bašta zvaná Manda, která se nacházela v rohu předhradí. V letech 1675 až 1682 došlo ke zmiňované přestavbě na dnešní zámek. Ten v současnosti náleží opět Lobkowiczům a jeho ohrazený areál zaujímá plochu větší než byla rozloha středověkého hradu a navazuje tak vlastně na uvedené hradiště, kde byl zřízen zámecký park.
Michal Merkl (2004),literatura např.T.Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (1999), 14.11. 2004

Teplice  (TP)
    Bílina