hrad Kepkov

Konůvecký hrad; Kunovský zámek
Zaniklý hrad zmiňovaný spoře již jako pustý (r. 1497 Kepkův pustý kopeček, r. 1531 a 1543 Hrad pustý Kunůvský). K r. 1468 je zánik hradu i s vesnicí Konůvky spojován s tažením vojsk Matyáše Korvína.
Graficke pismenko K hradu se lze dostat od Jalového dvora po příjemné lesní cestě. Až dojdete (asi tak po dvou km) k malé lesnické chatě (bude po pravé ruce hned u cesty), dáte se odbočkou vlevo do protisměru a zhruba po 200 m na rozcestí doprava (opět jakoby v protisměru a dolů). Hrad je pod cestou. Lze se k němu dostat i od spodu podél Konůveckého potoka. Poblíž je známá lokalita zaniklé středověké vesnice Konůvky. Informační tabule je přímo na pahorku jádra hradu, obsáhlejší potom dole u Konůveckého potoka (informuje o výzkumech dr. Šauerové na Kepkově).
Roman Řezáč - Jaroslav Řezáč, 21.5. 2004

historie

O historii hradu téměř nic nevíme. Hrad se vzpomíná již jako pustý jako "Kepkův pustý kopeček" (1497); "Hrad pustý Kunůvský" (1531 a 1543). Na informační tabuli přímo na hradě se lze dočíst, že onoho roku 1497 se hrad vzpomíná zřejmě v souvislosti s nějakým právním ujednáním, že "...hradiščko pusté Kepkov... vkládá Racek ze Zborovic Havlovi z Batelova... hraběti Petru z Pezinku držiteli Slavkovského panství..." Zánik hradu je datován do roku

Jaroslav Řezáč, 21.5. 2004