Renesanční čtyřkřídlý zámek s nádvorními arkádami, přestavěný Janem Bukuvkou z Bukuvky v letech 1608 -1611 z gotické tvrze a johanitské komendy ze 14. nebo 15. století. Věž zámku byla postavena za Rottalů kolem roku 1711.
zadní partie zámku od jihovýchodu
Graficke pismenko Renesanční čtyřkřídlý dvoupatrový zámek stranou náměstí stojí pravděpodobně na místě opevněné komendy rytířského řádu johanitů, jímž Ivanovice ve druhé polovině 12. století patřily. Období jejího vzniku a vzhled nemůžeme bez hlubšího průzkumu určit, ale zřejmě měla pravidelný tvar a rozsah jako pozdně gotická vodní tvrz a následný zámek. Hrad se vzpomíná roku 1423, ale již na konci 14. století zde stál výstavní objekt, jehož velká síň posloužila zasedání celé provinciální kapituly. V roce 1490 přešel definitivně do světského držení. roku 1590 byl při tvrzi Starý dvůr, dvě zahrady a lázeň. K rozhodující přestavbě přikročil jan Bukůvka z Bukůvky před ...
Jan P. Štěpánek podle Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku (M.Plaček), Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), 25.10. 2004

Historie zámku v Ivanovicích na Hané
    Počátkem 16. století byla v městečku postavena pozdně gotická vodní tvrz patřící rodu Kropáčů z Nevědomí. Jan Bukůvka z Bukůvky ji nechal po roce 1608 přestavět na renesnační zámek. Během třicetileté války odolal zámek útoku Švédů (1643). Ve 2. polovině 19. století získali zámek sňatkem s jeho dědičkou Marií Terezií z rodu rakouských d`Este bavorský rod Wittelsbachů, kteří u něj zřídili rozlehlý park. Od roku 1920 je zámek majetkem státu, dnes

Kolektiv autorů, Hrady a zámky na Moravě, Praha, 1987., 12.5. 2005