Pikartská věž tvořila součást opevnění hradu, vloženého do jižní části města počátkem 15. století. Věž vznikla při přestavbě za Václava Cardy po roce 1426. Po rozparcelování hradního areálu využívána jako obytný objekt. Koncem 20. století opravena.
Pikartská věž
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Jedna z dalších památek, kterou si můžete prohlédnout ve městě Úštěk je Pikartská věž. Věž se nachází v části města Panský dvůr v sousedství hradu. Věž byla součástí městského opevnění, postavena v roce 1428 majitelem panství a obce Úštěk Václavem Cardou z Petrovic. Václav Carda byl husitským hejtmanem. Věž má 4 patra, je postavena z pískovce a její zdivo dosahuje tloušťky 2 m. V současné době věž slouží jako galerie.
Název Pikartská byl odvozen od hanlivého pojmenování husitů. Roku 1418 přišla do Čech skupina mužů a žen z Pikardie (část Francie), kde jim inkvizice znemožňovala život. Jejich vůdcové se totiž doslechli, že ,,v Čechách má boží slovo naprostou svobodu.". Obdobné myšlenky zastávali i někteří husité a proto byli nazýváni „pikardi x pikarti“