Pozdně barokní žulová boží muka z roku 1780. Sokl mají hranolový, zdobený rytými rámy a datem vzniku. Dřík mají válcový, ukončený čtvercovou hlavicí. Na hlavici je čtyřboká lucerna s mělkými prázdnými nikami. Sstříška je zakončena kamennou koulí a tepaným křížkem. Památkově chráněná od roku 1958.
© Milan Caha 03/2020
Graficke pismenko Obec Růžená leží jižně od městysu Batelov. Kromě božích muk zde najdeme kostel sv. Máří Magdalény a několik zajímavých křížků. Obcí (a přímo kolem božích muk) prochází žlutě značená turistická trasa, jsou zde i dvě cyklotrasy.
25.4. 2020

historie

Pozdně barokní žulová boží muka byla postavena v roce 1780. Sokl mají hranolový, zdobený rytými rámy a datovaný 1780. Dřík mají válcový, ukončený čtvercovou hlavicí. Na hlavici stojí čtyřboká lucerna (kaplice) s mělkými prázdnými nikami. Stanová stříška je zakončena kamennou koulí a tepaným křížkem. Boží muka jsou památkově chráněná od roku 1958.
    křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)