Kaplička prvně doložená v 2. pol. 17. stol. byla počátkem 18. stol. barokně přestavěna. Po začlenění území do vojenského prostoru se proměnila ve zříceninu. V r. 2006 došlo k zahájení obnovy kaple a 21. července 2007 byla slavnostně vysvěcena světícím biskupem Josefem Hrdličkou.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Ke kapli sv. Anny s Královskou studánkou se dostanete od poutního kostela sv. Jakuba Většího a sv. Anny stojícího na okraji vojenského újezdu Libavá u silnice vedoucí z obce Město Libavá na Podlesí. Vhodné je zaparkovat na parkovišti u kostela, odkud je to ke kapli asi 0,5 km. U kostela naleznete zbytky kláštera a dalších stavení, zaniklý hřbitov nebo posezení s informační cedulí. Kaplička se studánkou je volně přístupná veřejnosti.

historie

První písemná zmínka o Staré Vodě (německy Altwasser) pochází z roku 1456. Přímo ve vsi stál klášter a poutní kostel sv. Jakuba Staršího a sv. Anny. Nedaleko Staré Vody byla nad Královskou studánkou postavena kaple sv. Anny. Kdy kaplička vznikla není známo, ale zřejmě zde stála již před vybudováním barokního kostela. Když v roce 1690 přišli do Staré Vody piaristé, byla již údajně kaple nad Královskou studánkou ve špatném stavu. Na rytině z roku

Luděk Vláčil - zdroj: Zdroj:http://www.adam.cz, https://regiony.rozhlas.cz, https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/kaple_ozila20070723.html. a další, 22.2. 2020
     Olomouc  (OL)
    Město Libavá