Kerhartice

Gersdorf, zaniklá ves
Kerhartice, prvně zmiňované v r. 1397, zanikly v důsledku odsunu původního německého obyvatelstva po 2. světové válce a z důvodu výstavby vodní nádrže Kružberk. Dodnes zůstal zchátralý průmyslový objekt, opuštěná budova lihovaru, dva domy, základy kostela a mnoha dalších stavení ukrytých v lese.
Zdivo jednoho z domů
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Kerhartice (Kerhatice, Gerhartice, německy Gersdorf) jsou bývalou, téměř zaniklou, obcí, ležící se na moravské straně historické zemské hranice Moravy a Slezska. Jejich katastrální území je dnes součástí území obce Jakartovice. Ves stávala v údolí potoka přitékajícího od severu do vodní nádrže Kružberk.
Luděk Vláčil - zdroj: https://cs.wikipedia.org a další, 5.1. 2020

historie

První známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1397. Od 16. století se zde uvádí i kostel. V první polovině 20. století měly Kerhartice okolo 300 obyvatel, kteří byli převážně německé národnosti. Obec zanikla v důsledku odsunu německého obyvatelstva po 2. světové válce a v důsledku stavby vodní nádrže Kružberk, probíhající v letech 1948–1955. Pod vodní hladinou zůstalo 28 domů. Později byly z důvodu zřízení prvního pásma hygienické ochrany

Opava  (OP)
    Jakartovice