čtyřúhelníkové valy

Švédské šance, Žižkův tábor, Ležení krále Jiříka z Poděbrad, Viereckschanzen
Čtyřúhelníkové valy jsou součástí lichoběžníkového zemního kultovního objektu v lese nedaleko vsi Mšecké Žehrovice. Archeologický průzkum, prováděný v 70. a 80. letech 20. století dr. N. Venclovou, prokázal keltské osídlení. Patří k největším podobným objektům u nás.
Příkop rozdělující objekt na dvě poloviny.
© Prudký Martin, 07/2017
Graficke pismenko Zemní pozůstatky keltské památky se nalézají ve východním cípu obory Libeň za plotem v blízkosti zemědělského dvora. Na místo vede ze Mšeckých Žehrovic i Nového Strašecí červená značka. Památka je nepřístupná, ale její zbytky jsou vidět od plotu.
Prudký Martin, 2.7. 2017

historie

Čtyřúhelníkové valy, v řeckých pramenech zvaný femenoi, nedaleko Mšeckých Žehrovic jsou známou archeologickou lokalitou. V první fázi, asi 200 let před Kristem, byla vybudována čtyřúhelníková oplocená ohrada, nahrazená o 20 let později valem s příkopem. Příkop se do dnešních časů zachoval pouze na východní straně. Okolo roku 170 před Kristem byla v areálu postavena velká halová nadzemní stavba o rozměrech 13,5 krát 9,5 metru, ale již okolo roku

Prudký Martin podle Problém identifikace keltských čtyřúhelníkových valů v Čechách - J. Waldhauser, Keltské Čechy - J. Waldhauser, Historické památky Rakovnicka - T. Bednařík, Keltové - j. Bouzek, Keltové - S. Zimmer, 5.7. 2017