Hrady.cz
Přírodní památka o rozloze 1,9 ha chrání jezírko zatopeného lomu, kde žije kolonie čolka velkého. Lokalita je vedena v seznamu NATURA 2000, která mapuje nejvýznamnější chráněné lokality a druhy v Evropě. V místě památky se nachází i eneolitické mohylové pohřebiště.
PP Horka
Graficke pismenko Asi 300 m severozápadně za obcí Ohrozim se nachází vyvýšenina se samotou, kde stával větrný mlýn. Asi 50 m od ní se nachází unikátní přírodní památka evropského významu. Jedná se o přírodní památku Ohrozim-Horka, která je pozůstatkem menšího povrchového lomu na břidlici, částečně zatopeného spodní vodou. Vzniklo zde tak unikátní jezírko, které je obýváno populací čolka velkého, chráněna je však i zdejší stepní vegetace. V samotném jezírku roste orobinec úzkolistý, vachta trojlistá, rdest kadeřavý, leknín, okřehek menší, sítina sivá či kosatec žlutý. Přírodní památka, která byla vyhlášena r. 2011, se nachází v seznamu lokalit NATURA 2000. Lokalita má výšku 352 m n.m. ...
Ivo Rozehnal - zdroj - http://www.csophorepnik.estranky.cz a info v místě / Soupis nemov.kult.památek okr. PV /2012, 10.7. 2016