Filiální kostel byl postaven v l. 1902-1904 Gustavem Redlichem v novoklasicistním slohu. Nahradil starší, dnes již neexistující kapli, která stávala na návsi. Kostel byl slavnostně vysvěcen 6.11.1904. Před vchodem je kamenný kříž z r. 1915 a památník obětem I. světové války.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Věžky se nachází ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Obec je známa hlavně díky tomu, že se zde konají dvakrát ročně, začátkem května a začátkem září, celostátní prodejní zahrádkářské a hobby výstavy. Velmi zajímavý kostel, jehož průčelí připomíná spíše antický chrám, stojí u hlavní silnice vedle obecního úřadu nedaleko zámku. Filiální kostel sv. Alžběty patří k farnosti Rataje u Kroměříže. Pod kostelem se nachází hrobka rodiny Redlichů, majitelů zdejšího panství. Před vchodem do kostela je kamenný kříž z roku 1915 a památník obětem první světové války. V parku ve Věžkách stojí památný platan starý přes 280 let. Nedaleko obce se nachází malý pomník americkému pilotu sestřelenému za II. světové války (v r. 1994 byly části americké stíhačky vykopány).
Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/, http://www.obecvezky.cz a další, 31.12. 2015

historie

První zmínka o Věžkách pochází z roku 1348. Kdy zde vznikla první sakrální stavba není známo. V letech 1902-1904 byl nedaleko zámku nákladem majitele panství Gustava Redlicha postaven v novoklasicistním slohu kostel. Ten nahradil starší, dnes již neexistující kapli, jež stávala severovýchodně od nového kostela na návsi. Kostel byl slavnostně vysvěcen 6.11.1904 za účasti několika set přihlížejících z Věžek i širokého okolí a vysokých církevních

Luděk Vláčil - zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/, http://www.obecvezky.cz/ a další zdroje., 31.12. 2015

popis

Kostel sv. Alžběty je jednolodní halový chrám s obdélníkovou dispozicí, kopulí s lucernou nad křížením a apsidou v závěru. Ze zadní strany přiléhá vstupní prostora se schodištěm do hrobky místní šlechty a zakladatele stavby Gustava Redlicha. Novoklasicistní stavba je zdůrazněna předsazeným sloupovým portikem v průčelí. Fasádu rozděluje členění přízedními pilastry vysokého řádu s patkou a volutovou hlavicí. Plocha k parapetům oken je členěna