Socha sv. Onufria pochází pravděpodobně již ze 17. století. Socha stála u kostela. Obyvatelům naháněla strach a byla odstraněna a hozena do rybníka. V roce 1860 nalezena a umístěna do polí za město. Socha v roce 2009 restaurována.
Socha sv. Onufria ve Zlonicích
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Městys Zlonice se nachází 8 km severně od Slaného a 12 km od Velvar. Obcí prochází silnice II. třídy č. 118 spojující Slaný a Litoměřice. Také obcí prochází železniční trať č. 110, která vede z Kralup nad Vlt. do Loun. Ve Zlonicích na této trati je nádraží z kterého vychází lokální dráha vedoucí do Roudnice nad Labem a na této trati je zastávka Zlonice. Sochu sv. Onufria nalezneme v polích asi 800 m východním směrem nedaleko od silnice vedoucí ze Zlonic do Břečťan a Tmáně.

historie

Socha sv. Onufria ve Zlonicích pochází snad již ze 17. století. Vytvořena byla neznámým autorem. Za vznikem a umístěním sochy sv. Onufria pravděpodobně stojí hrabě Kinský. Socha prý původně stála u kostela. Zlonickým ale naháněla strach a proto byla odstraněna a hozena do místního rybníka. V roce 1860 byla při čištění rybníka nalezena a umístěna do polí za město, aby nebyla tak na očích.

pověsti

Sv. Onufrius Veliký žil na konci 4. století n. l. v jednom z klášterů nedaleko Théb, vyhlášeným místem magie, astrologie, a alchymie. Po čase odešel do egyptské pouště, kde strávil celých 60 let v přísné askezi jako poustevník. Díky tomu obrostl srstí, vlasy a vousy, čehož využíval jako šaty. Do Evropy přivezli jeho ostatky templáři. Palec sv. Onufria je uchován jako významná relikvie v katedrále sv. Víta v Praze. A tak se stal i patronem lesů,

popis

Datum vzniku sochy je asi rok 1730. Autor plastiky světce je neznámý. Onufrius stojí zády k východu a čelem k západu. Hledí od východu ke Zlonicím na kostel Nanebevzetí Panny Marie. I když v baroku se téma tohoto světce vyskytuje jen velmi zřídka na Slánsku najdeme hned tři plastiky tohoto poustevníka. Ve Zlonicích, Šlapánicích a Smečně. Socha byla v roce 2009 restaurována akad. mal. Tomášem Raflem a p. Pavlem Kytkou.