Moje místa 0
Jeden z nejznámějších českých viklanů, granodioritový balvan 1,5 m vysoký, s obvodem 11 m a váhou okolo 30 tun. R. 1893 byl ze svého lože shozen a do roku 1983, kdy jej skupina vedená Ing. Pavlem Pavlem usadil na původní místo, ležel shozený. V roce 1985 byl prohlášen za přírodní památku.
© Milan Caha 07/2013
Graficke pismenko Jeden z nejznámějších českých viklanů se nachází na pahorku nedaleko obecního úřadu Kadov. Jedná se o granodioritový oblý balvan, který leží na skále, tvořící skalní podloží pahorku. Kámen je 1,5 m vysoký, po obvodu má 11 metrů a váží okolo 30 tun. V minulosti s ním bylo možné snadno pohybovat. Na konci 19. století byl ze svého lože shozen a do osmdesátých let 20. století ležel na místě, kam dopadl. V roce 1983 je skupina nadšenců vedená Ing. Pavlem Pavlem usadil na původní místo. V roce 1987 byl opět shozen a znovu usazen. Tehdy byl zabezpečen proti opětovnému shození, takže se již nekýval. K poslednímu shození a usazení došlo v roce 2003. Dne 1. prosince 1985 byl někdejším Okresním národním výborem ve Strakonicích prohlášen za přírodní památku.