Moje místa 0
Zbytek původního koryta řeky Bíliny se nachází nedaleko mosteckého železničního nádraží. Tok říčky byl přeložen spolu s dopravními komunikacemi a inženýrskými sítěmi v 70. letech 20. století při bourání starého města Mostu.
© Prudký Martin, 09/2013
Graficke pismenko Zbytek původního koryta řeky Bíliny se nachází na levém břehu nedaleko mosteckého nádraží, pod vrchem Špičák. Lze jej spatřit ze zpevněné cesty, kopírující tok Bíliny z Mostu-Rudolic směrem k severozápadu.
Prudký Martin, 7.9. 2013

historie

Bílina je severočeská říčka, 83,8 km dlouhá, jedná se o levostranný přítok řeky Labe, pramenící nedaleko Kálku Krušných horách. Řeka je neblaze proslulá svým znečištěním - o níž se v Mostě se zpívalo, že „když se k ní přičuchneš, chytaj tě křeče“. Původ jména však nasvědčuje o opaku. Pochází z přídavného jména bílý, ve staročeské podobě biel, což znamenalo bílá, tedy čistá, průzračná voda. Silné znečištění vody je následkem lidské činnosti a

Prudký Martin podle Zeměpisná jména Československa - I. Lutterer, M. Majtán, R. Šrámek, 7.9. 2013